Новини здоров’я. 22 червня. У ході експерименту дванадцять здорових добровольців щоденно протягом двох тижнів з’їдали по півкілограма полуниці.

Полуниця поліпшує антиоксидантні властивості крові

Через чотири, вісім, дванадцять і шістнадцять днів, а також через місяць після початку дослідження у них брали кров на аналіз. Результати показали, що регулярне вживання ягоди поліпшило антиоксидантні властивості плазми крові і підвищило стійкість еритроцитів до окислювального гемолізу (фрагментації). Це може мати велике значення, якщо врахувати, що окислювальний стрес провокує серйозні захворювання.

Дослідники вважають, що полуниця повинна стати частиною здорової і збалансованої дієти, тобто однією з п’яти порцій овочів і фруктів, які слід з’їдати щодня. А поки фахівці намагаються з’ясувати, наскільки благотворна полуниця, якщо вживати її в менших кількостях, скажімо, по 150-200 грам на день. У лабораторних умовах також аналізуються властивості різних сортів полуниці, оскільки в кожному з них антиоксиданти містяться в різній кількості і пропорціях.

Людський організм має великий арсенал антиоксидантних механізмів, які діють на різному рівні. Це можуть бути клітинні інструменти, які «ремонтують» окислений генетичний матеріал, або молекули, вироблені організмом чи надходять з їжею, що нейтралізує вільні радикали.

Полуниця містить велику кількість фенольних речовин, таких як флавоноїди, які володіють антиоксидантними властивостями. Вони зменшують окислювальний стрес, що виникає при певних патологіях (серцево-судинних захворюваннях, раку, діабеті), фізіологічних станах (народження, старіння, фізичні вправи), а також в результаті боротьби між вільними радикалами і антиоксидантним захистом. До речі, окислювальний стрес не тільки викликає різні захворювання, а й впливає на швидкість старіння.

Джерело Компьюлента