Новини медицини. 8 червня. Кількість антиоксидантів говорить про рівень захисту організму від вільних радикалів. Завдяки яскраво забарвленим продуктам кількість антиоксидантів можна стабілізувати.

овочі
Морква і овочі стабілізують кількість антиоксидантів в організмі

Вільні радикали, нестабільні молекули, здатні відбирати електрони у здорових молекул, що призводить клітини до ослаблення і мутацій, а організм – до старіння і хвороб. Природний і ефективний захист проти радикалів – антиоксиданти.

Їх вимірюють за рівнем каротиноїдів, кольорових сполук, що знаходяться в роговому шарі шкіри. Каротиноїди організм черпає в основному з продуктів з яскравим забарвленням – моркви, цитрусових, червоної риби. Багато в чому кількість антиоксидантів в організмі залежить від того, скільки людина щодня з’їдає свіжих овочів і фруктів, і від її способу життя. Ланцюжок вибудовується такий: багато каротиноїдів (антиоксидантів) – менше вільних радикалів – максимум здорових клітин.

Але виявилося, що впоратися із проблемою за допомогою тільки вживання яскравих продуктів майже неможливо. Дослідники з’ясували, що природний антиоксидант, стикаючись з вільним радикалом, “жертвує” йому один свій електрон, і в результаті сам стає вільним радикалом. Тобто істотно нічого не змінюється. Вирішити завдання сьогодні можна за допомогою препаратів-нутрицевтиків, серед яких є особливі антиоксиданти – з одним зайвим електроном в молекулі. Вони нейтралізують вільні радикали, а самі при цьому не “перероджуються”.

До виникнення вільних радикалів призводять кілька основних факторів: стрес, куріння і алкоголь, забруднення води та повітря, вплив надлишкового сонячного світла, радіація, побутова хімія і зайва термічна обробка їжі, в тому числі в мікрохвильові печі. Не слід вживати в їжу згіркле масло, багато жирної і солодкої їжі, а також продукти з підвищеною кислотністю і бідні на вітаміни.

Вчені довели, що кожна з 3 трильйонів клітин нашого організму більше 10 тисяч разів на день піддається атакам вільних радикалів.

За матеріалами НоуХауМед