Новини економіки. 13 квітня. На тлі світового дефіциту продовольства та підвищення цін на продукти першої необхідності, – перш за все, це борошно і крупи, – наші маркетологи, схоже, придумали непоганий спосіб продажу товарів, що залежалися.

Хтось збагачується на нас

На цей раз під “дефіцит” потрапило пшоно. На сході країни його майже немає, а в решті регіонів ціна виросла  досягши 10-12 грн. за кіло (минулому восени було 7-8), причому товару на полицях стало менше, ніж раніше. До честі покупців, ажіотажу на просяну крупу поки немає, як було з гречкою. На думку експерта консалтингової компанії Марії Колесник, попит на крупи – замінники гречки (овес, пшоно, горох, рис) за 3-4 місяці поступово виріс у зв’язку з тим, що вона подорожчала, і цим скористалися торговці.

«Простий спосіб підняти продажі і одночасно ціни – організувати невеликий дефіцит, а потім викинути товар на прилавок, – говорить Колесник. – Продавці це засвоїли на прикладі з гречкою і цукром. При цьому покупці вже не дивляться на те, що кіло продукту коштує на 30-50 коп. більше, ніж раніше, головне, що він є. Хоча набирати про запас ні пшоно, ні, наприклад, вівсянку не раджу – зіпсується».

Директор інформаційної компанії Микола Верницький стверджує, що попит на пшоно виріс через дефіцит його в Росії – там його продають (в перерахунку на гривні) по 18-20 грн. за кіло, тому його почали вивозити в РФ.

Що стосується гречки, то зараз вона вже лежить на прилавках по 19-21 грн., І ажіотажного попиту на неї немає.

ЦУКОР. Солодкий продукт також поступово буде дорожчати, дійшовши до літа з нинішніх 8,60-8,90 до 10 грн. за кіло, вважають наші експерти. Причина – у нас не вистачає приблизно 200 тисяч тонн «піску», а квоти (270 тисяч тонн) на імпорт цукру-сирцю до цих пір не розподілені, але до червня його повинні завезти, й дефіциту не буде. У той же час, як сказав нам колишній фінансовий директор однієї з українських продовольчих компаній, насправді виробники цукру отримують надприбуток.

«Реальна собівартість виробництва цукру становить 3500 грн., А відпускна ціна – 7000. Прибуток – 100%! Але її, природно, не показують, накручуючи видаткову частину, і постійно підвищують ціни», – говорить фіндиректор.

Марія Колесник вважає, що така собівартість можлива у великих сучасних цукрозаводів, які використовують економічне устаткування і, головне, мають власні поля буряків, а не купують їх на стороні по 260-300 грн/тонна. У тих, хто працює на чужих буряках, цукор виходить по 5-5,5 тис. грн/тонна.

На тлі подорожчання товарів з’явився новий спосіб шахрайства – фальшива доставка гречки та цукру задешево: 8,9 грн. і 5,6 грн. за кіло відповідно. З тих, хто зателефонує за вказаним мобільном номером, знімають 50 копійок за секунду (!) розмови. Про поставку товару мова не йде.

Джерело Сегодня