Новини здоров’я. 20 лютого. Барвники на основі карамелі, що використовуються при виготовленні напоїв “Кока-Кола” і “Пепсі”, можуть провокувати розвиток раку.

Кока-кола вбиває - вчені

Про це заявили американські борці за здоровий спосіб життя, повідомляє британська газета The Daily Mail. Як стверджують активісти, твердження компанії-виробника про те, що “Кола” має колір карамелі, – це брехня. Це темно-коричневий сплав канцерогенів, який повністю ненатурален.

Це тільки в рекламі інгредієнти “Кока-Коли” – суцільно натуральні: кофеїн, ванілін, кориця, та коріандр. На ділі, стверджують активісти за здорове харчування, якщо там що натуральне і є, то все хороше перекреслює барвник – “карамель”, як вважають за краще називати його виробники. Однак від цієї карамелі в ньому – одна назва. Як пише британська газета The Daily Mail, це не та солодкість, яку можна отримати в домашніх умовах, розтопивши цукор. Карамель для “Коли” одержують у результаті складної хімічної реакції між цукром, аміаком і сульфітів в умовах високого тиску і температури. У результаті цієї реакції в отриманому барвнику утворюються речовини, дуже шкідливі для людини.

Як стверджує група активістів за здорове харчування, що базується у Вашингтоні, в американських лабораторіях вчені встановили, що ці речовини викликають рак легенів, печінки, рак щитовидної залози та лейкемію. При цьому небезпечна суміш у значній кількості була виявлена в п’яти різних продуктах компанії “Кока-Коли”. Представники компанії на звинувачення не відповідають, також вони зберігають мовчання і з питання про те, чому вони відмовляються використовувати в “Колі” інший барвник, при варінні якого аміак не додають. Як пояснюють експерти, всі американські виробники використовують 4 типи штучної карамелі. При варінні перших двох використовують аміак. Саме на заборону такої карамелі у виробництві коли, пива і соєвого соусу наполягають провідні американські онкологи.

У центрі харчового скандалу “Кока-Кола” виявляється далеко не в перший раз. Наприклад, всього пару тижнів тому російські захисники прав споживачів зажадали через суд заборонити продаж “Кока-Коли Лайт” в Росії. На етикетці продукту не вказано наявність потенційно небезпечного для здоров’я замінника цукру – аспартама. Потрапляючи в організм, ця речовина дає метиловий спирт, який перетворюється на формальдегід – канцероген, який веде до того ж раку. Але, як кажуть юристи, швидше за все, ніякої заборони на продаж продукту винесено не буде. Компанія просто поміняє етикетку, повністю зберігши свою дорогоцінну рецептуру виробництва.

Джерело Вести