їжа
Важко здобута їжа смачніша

7 листопада. США. Дослідження вчених з університету Джона Хопкінса (Johns Hopkins University), США, показало, що їжа стає смачнішою, якщо ми довго працюємо, щоб досягти її. Про це повідомляє прес-служба університету.

«В цілому, ми встановили, що якщо ви докладаєте багато зусиль, щоб отримати певну їжу, ви не тільки будете більше її цінувати, але, можливо, вона навіть здасться вам більш смачною. На даний момент ми не знаємо, чому зусилля поліпшують смак їжі, але цей ефект зовсім точно має місце, і триває, щонайменше, 24 години» – пояснив Александер Джонсон (Alexander Johnson), дослідник з відділення психології і наук, що вивчають мозок, школи імені Крейгера (Krieger School of Arts and Sciences).

Дослідження важливе не тільки тому, що воно залишає надію тим людям, які намагаються підтримувати свою нормальну вагу, споживаючи низькокалорійні продукти, але і тим, хто намагається вибирати інші методи поведінки. Учені проводили експерименти на лабораторних мишах.

У першому експерименті миші могли скористатися двома важелями. Натиснувши на перший, вони отримували шматочок цукру. Другий важіль потрібно було натиснути 15 разів, щоб отримати подібні ласощі. В кінці експерименту, коли миші отримували доступ до обох типів їжі, вони вибирали ту, яка важче діставалася.

Під час другого експерименту вчені хотіли переконатися, що тварини віддають перевагу важко здобутій їжі, навіть якщо в ній міститься мало калорій. Тому половина мишей отримували низькокалорійні продукти, докладаючи великих зусиль, а інша половина – таку ж їжу майже без зусиль. Після цього обидві групи отримували доступ до низькокалорійної їжі, але ті, кому вона діставалася важче, з’їдали більше і виглядали при цьому більш задоволення.

«Наш головний висновок полягає в тому, що значні зусилля, необхідні для добування їжі, змінюють її цінність в очах видобувачів, і це, у свою чергу, змінює її смак. Таким чином, можливо, люди, що страждають ожирінням можуть змінити свої харчові звички і перейти до більш корисної їжі, регулюючи обсяг роботи, реквізит для отримання їжі. Втім, ми не займалися докладно цим аспектом, але певні висновки з цього приводу можна зробити», – підсумував Джонсон.

Нагадаємо, що фахівці університету Еморі (Emory University) в Атланті (Atlanta), США, довели, що здорова їжа в дитинстві впливає на інтелектуальні здібності дорослих. У дослідженні, яке тривало 35 років, брали участь більше 1 тис. дітей, що народилися в чотирьох селах Гватемали з 1969 по 1977 рік. На початковому етапі дослідження дітей розділили на дві групи. Одна з них отримувала атоле, рідку гарячу кашу з кукурудзяного крохмалю, високоенергетичну і багату протеїнами. Друга – холодний напій із фруктовим смаком, підсолоджений цукром.

А група вчених з університету Копенгагена (University of Copenhagen), Данія, разом з американськими вченими з’ясувала, що нічні перекуски значно підвищують ризик випадання зубів через специфіку нічного слиновиділення.

Джерело Вокруг света