ведмежат порахують

31 жовтня. Камчатка. На півострові Камчатка, так само як і по всій Росії, йде перепис населення. Правда, тут лічать не тільки людей, але і бурих ведмедів.

Клишоногих перераховують в Кроноцькому і Південно-Камчатському заповідниках. Для обліку ведмедів використовують свої методи. Замість того, щоб ходити до хижаків в гості, вчені збирають про них відомості на відстані.

За словами Володимира  Мосолова, заступника директора з науки Кроноцького заповідника, об’єкти реєструються на відстані, найчастіше за допомогою бінокля, за 200-300 метрів. Вчені реєструють дані не лише про чисельність ведмедів, а й про їх розсередження, розташування барлогів і кількість ведмежат. Щоб тварини менше відволікалися на людину, їх перераховують під час годівлі – наприклад, в ягідниках або на березі річки.

На території Кроноцького заповідника чисельність тварин від 700 до 720, на території Південно-Камчатського заказника – від 800 до 900 особин.

Камчатський бурий ведмідь, також відомий під назвою далекосхідний бурий ведмідь – найбільший на території Євразії. Довжина тіла досягає трьох метрів, а вага – більше 600 кілограмів.

Перепис ведмедів проводиться з 1991 року. Він проходить щорічно восени, а також навесні, коли у тварин закінчується зимова сплячка.

Джерело ІНО