вино шампанське
50% вина і шампанського в Україні - фальсифікат

10 жовтня. У найближчі місяці українські вина і шампанське подорожчають на третину.

Про це в інтерв’ю тижневику “Коментарі” розповів генеральний директор української корпорації із виноградарства і виноробної промисловості “Укрвинпром” Олександр Мацко.

Причина зростання цін – низький урожай винограду. Цієї осені, пояснив Мацко, в Україні зберуть лише близько 250-270 тис. тонн винограду – на 35% менше, в порівнянні з 2009 роком, коли його валовий збір склав 415 тис. тонн.

За прогнозами експерта, через це ціни на якісні виноматеріали злетять вгору на 40-100% – до 45-55 грн../дал на матеріали для виробництва ординарних вин і до 60-70 грн../дал – для шампанського і марочних вин. (Торік виноматеріали реалізовувалися по 36-38 грн../дал.)

Перекрити недолік якісних виноматериалів винарів спробують за рахунок збільшення імпорту (сировина з країн Латинської Америки і Нового Світу навіть з врахуванням транспортних витрат дешевша від вітчизняної) і збільшення виробництва фальсифікату, вважає Мацко.

“Зараз мінімум 50% виноробної продукції, що випускається в Україні, – це фальсифікат, який не відповідає стандартам і нормативам. Думаю, що його об’єми в сезоні 2010/2011 істотно збільшаться” – пояснив експерт.

Джерело Finance.ua