малюк, новонароджений, роди, лікарня
Народжений влітку не має алергії

21 жовтня. До цих пір невідомо, з чим пов’язані дитячі алергічні реакції на різні продукти. Можливо, ризик розвитку алергій залежить від пори року, коли дитина народилася. Встановлено: «осінні» малята більш схильні до харчових алергій, ніж «літні».

Діти, народжені у жовтні або в листопаді, до чотирьох років у два рази частіше страждають від харчових алергій, ніж ті, хто святкує день народження в червні або липні. Зокрема, серед народжених восени дітей алергічні реакції спостерігаються у 9,5%, а серед народжених влітку – лише у 5%. Також, організм дітей, що народилися в осінні місяці у три рази частіше не приймає молоко і яйця.

Фінські дослідники, які вивчали схильності дітей до алергій, вважають, що справа в тому, на який сезон припали перші три місяці вагітності. Якщо вони припадають на весну, коли плід тільки починає розвиватися, і мати піддається впливу пилку, що є сильним алергеном, то організм дитини має підвищену чутливість. Приблизно в кінці третього місяця вагітності плід починає виробляти антитіла. Пилок стимулює розвиток одного з видів антитіл – імуноглобуліну Е, який пов’язують з харчовими алергіями.

«Організм дітей, ранній внутрішньоутробний розвиток яких припадає на сезон цвітіння, більш схильний до вироблення харчових алергенів», – розповідають вчені. Вони визнають, що поки залишається невідомим, чому пилок запускає вироблення імуноглобуліну Е.

Дослідження, проведені в Швеції, Японії та Нідерландах, показали, що діти, народжені в північній півкулі в осінній або зимовий період, частіше страждають від екземи та астматичних симптомів, а в їх крові міститься більше антигенів, ніж у малюків, що народилися навесні або влітку.

Джерело Zdravoe