
Щоб підтримати здоровий рівень заліза в крові, експерти радять частіше їсти ківі. Справа в тому, що речовини, що містяться у фрукті – каротиноїди, – а також вітамін С допомагають організму ефективніше всмоктувати залізо, що міститься в їжі.
Каротиноїди – пігменти, що додають фруктам жовтий, помаранчевий і червоний кольори. Крім того, що в жовтому ківі міститься залізо, пігмент каротиноїд також сприяє підтримці балансу заліза в організмі.
Вчені з Британії провели перше в своєму роді дослідження, в ході якого намагалися з’ясувати, як багаті вітаміном С фрукти впливають на рівень заліза в крові жінок з анемією. У роботі взяли участь 89 жінок у віці до 44 років з низьким показником заліза в крові, яких просили харчуватися їжею з багатим вмістом заліза, або фруктами, багатими на вітамін С, такими як жовті ківі або банани.
У результаті виявилося, що споживання ківі дає найбільший вплив на рівень заліза в крові. Хоча в дослідженні враховувалися корисні властивості жовтих ківі, немає причин вважати, що зелений ківі менш корисний.
Дефіцит заліза – дуже поширене явище, яке спостерігається більш ніж у 1,6 мільярдів осіб, і є найпоширенішою причиною анемії. При нестачі заліза в клітини потрапляє менша кількість кисню, що призводить до слабкості, підвищеної стомлюваності та зниження імунітету. Серед людей з підвищеною схильністю до анемії виділяють дітей дошкільного віку, вагітних і годуючих матерів, а також жінок у період менопаузи і спортсменів.
Джерело Zdravoe