вітамін B, їжа
Вітамін B помагає уникнути Альцегеймера

Прийом вітаміну В уповільнює процес атрофії мозку у літніх людей, що зазнають перші тривожні симптоми хвороби Альцгеймера. До такого висновку прийшли вчені Оксфордського університету.

Науковці провели дослідження пам’яті і старіння за участю 168-ти людей похилого віку, кожен з яких страждав помірними порушеннями.

Половина учасників експерименту щодня отримувала по таблетці, що містить вітаміни групи B (B6 і B12) в дозах, які значно перевищують рекомендовані. У них міститься фолієва кислота, яка контролює рівень речовини, що називається гомоцистеїн. Високий вміст його в крові пов’язують з прискоренням процесу атрофії мозку і з хворобою Альцгеймера.

Другій половині випробовуваних видавали плацебо – такі ж на вигляд таблетки, але не містять ні корисних, ні шкідливих речовин.

А через два роки дослідники заміряли швидкість скорочення маси мозку у всіх учасників експерименту. За даними вчених з Оксфорда, у тих, хто брав вітамінні добавки, процес скорочення маси мозку сповільнилося в середньому на 30%, а в деяких випадках – більш ніж наполовину.

«Ефект вийшов більшим, ніж хто-небудь очікував», – констатує один з ініціаторів проекту професор Девід Сміт.

Однак, за його словами, необхідні нові, більш глибокі дослідження, щоб зрозуміти, чи справді підвищені дози вітаміну B здатні запобігти розвитку хвороби Альцгеймера.

Вітамін B зустрічається в цілому ряді продуктів харчування, у тому числі в м’ясі, рибі, яйцях і зелених овочах, але, як кажуть фахівці, не слід тут же збільшувати прийом цього вітаміну, почувши про роботу оксфордських вчених. За словами голови Ради з нейроісследованіям і душевному здоров’ю британського Медичного дослідницького ради Кріса Кеннарда, прийом високих доз вітаміну В може викликати ускладнення. Необхідні, за його словами, більш глибокі дослідження, перш ніж «ми зможемо рекомендувати такі добавки як профілактику нейродегенеративних захворювань».

Результати дослідження опубліковані у виданні PLoS ONE.

За матеріалами ВВС, Газета.Ру