риба
Україну позбавлять дешевої риби

За словами голови Держкомітету ветмедицини Івана Бісюка, в результаті лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи в зразках партій замороженої риби з декількох країн виявили шкідливі речовини: стронцій (його радіоактивні ізотопи викликають лейкемію і злоякісні пухлини), антибіотик хлорамфенікол і лістерію (бактерія, що викликає харчові отруєння).

“Ми надіслали листи посольствам цих країн. Чекаємо приїзду їх фахівців, аби спільно з ними досліджувати зразки в незалежних лабораторіях”, – розповів Іван Бісюк. Після цього, за його словами, може бути прийняте рішення про заборону постачань риби з цих країн. “Ми не дозволимо, аби до нас надходила сировина, яка за своїми параметрами безпеки є шкідливою для здоров’я”, – заявив пан Бісюк. Чиновник відмовився назвати країни і компанії, що імпортували неякісну продукцію.

Водночас джерело в Держкомітеті ветмедицини стверджує, що йдеться про постачання з В’єтнаму і Китаю – в багатьох партіях замороженої риби, сушених кільцях кальмарів і рибних закусок були виявлені шкідливі речовини. Партії неякісної риби були заборонені до реалізації в Україні, а власники вантажів не отримали дозволу їх розмитнити, підкреслив співрозмовник.

Втім, за його словами, не можна бути на сто відсотків упевненими, що вся риба утилізована і частина її не попала на український ринок: “Це бізнес, і подібний варіант розвитку подій не виключений”.

За даними учасників ринку, щорічно з Китаю і В’єтнаму до України імпортується до 100 тис. т риби і морепродуктів – це близько 12% обсягу ринку, який оцінюється приблизно в 800 тис. т на суму $1 млрд. З Китаю переважно ввозяться філе минтаю, путассу, хек, сушені кільця кальмарів, крабові палички, з В’єтнаму – філе пангасіуса, тунець і креветки.

Вартість риби в Китаї і В’єтнамі значно нижча, ніж в інших країнах, пояснюють учасники ринку. “Заборона на ввезення з цих країн може призвести до зростання цін на рибу і рибну продукцію. Для порівняння: якщо імпортувати минтай із Росії, його вартість буде на 30-40% вищою, ніж якщо постачати його з Китаю”, – розповів топ-менеджер одного з найбільших імпортерів риби, що побажав залишитися неназваним. Саме низька вартість китайської і в’єтнамської рибної продукції стала причиною зростання обсягів її ввезення, що почалося в кінці минулого року, погоджуються в Українській аграрній конфедерації, – попит на дешеву рибу збільшився через зниження купівельної спроможності населення.

Джерело: Коммерсант-Україна, finance.ua