Молоко
Молоко

В Європі закупівельні ціни на молоко зростають. Україна – не виняток – УКАБ

Закупівельні ціни на молочну сировину в Європейському Союзі зростають. Як повідомляють у Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” із посиланням на Об’єднання “Європейські виробники молока”, в середньому по ЄС закупівельні ціни на молоко підвищились у червні порівняно з травнем на 5,7 відсотка.

Подібна тенденція спостерігається і в Україні. Згідно з даними Міністерства аграрної політики, на початок серпня закупівельна ціна за одну тонну молока від сільськогосподарських підприємств складає в середньому 2777 грн, що на 8% дорожче, ніж у липні.

Цінова ситуація, що склалася в ЄС, зумовлена частково скороченням виробництва, а також зростанням споживання молока та молочних продуктів в Китаї та Індії. Як відомо, Євросоюз є одним із головних експортерів молока в країни Азії, і ситуація на ринку молока в ЄС значно залежить від попиту основних країн-імпортерів.

У той же час причини зростання закупівельних цін в Україні дещо інші. “Зростання цін обумовлене зменшенням поголів’я ВРХ, а також іншими структурними проблемами, що мають місце в молочному секторі України”, – стверджує експерт з ринків молока та молочної продукції УКАБ Тарас Гагалюк. “З огляду на вплив зазначених чинників, можна очікувати підвищення цін на 20-30% у листопаді-грудні поточного року. Тому необхідно вже сьогодні подумати про можливі наслідки і вжити відповідних заходів, зокрема в частині підтримки виробників молока”, – додає він.

“Як показує досвід, невизначеність стосовно певних агрополітичних кроків породжує нестабільність цін на молочну сировину. Так, неоднозначна ситуація щодо механізму нарахування та виплати дотацій виробникам молока призвела до того, що навесні поточного року темпи зниження закупівельних цін були стрімкішими, ніж у попередній рік: відповідно 20,9 до 5,5 відсотка. Наразі зрозуміла позиція щодо пільгового оподаткування виробників молока на 2011 рік та фактор сезонності можуть спровокувати пізньої осені шалене зростання цін на молоко та молокопродукти», – зазначає експерт УКАБ.