Коричневий рис
Коричневий рис

Якщо замість білого рису споживати коричневий, можна захиститися від високого кров’яного тиску і атеросклерозу, а також знизити ризик виникнення серцевих нападів.

Коричневий рис набагато корисніше білого – в ньому більше поживних речовин (вони зберігаються в коричневій висівковій оболонці) і волокнах. В Азії такий рис вживають у їжу в основному діти і люди похилого віку, в той час як у Європі та Америці його цінують прихильники здорового способу життя. У коричневого рису тільки один недолік – невеликий термін зберігання.

Недавні дослідження, проведені співробітниками Університету Темпл (США), показали, що коричневий рис містить особливу речовину, яка захищає серце від пошкоджень білками. У білому рисі такого з’єднання немає, так як воно руйнується при шліфуванні зерен.

Це спостереження може пояснити, чому в Японії, де рис є основною їжею більшості людей, захворювання серця менш поширені, ніж в інших країнах.