before_and_after_2

Новітні наукові дослідження на тему позбавлення від зайвої ваги та як правильно харчуватися. Все про те, чому люди товстіють навіть при різкому скороченні харчування.

Чому люди товстіють?

Дослідження, опубліковані в травні 2014 року в The Journal of the American Medical Association, спростовують традиційне розуміння проблеми ожиріння і думку про те, що людина набирає зайву вагу тоді, коли вона споживає більше енергії, ніж витрачає.

Науковий експеримент з мишами, при якому одну групу годували вуглеводами з високим глікемічним індексом, а іншу – з низьким, показав, що при рівній калорійності харчування і при однаковому рівні фізичного навантаження перша група набрала на 71% більше жиру.

Вправи для схуднення

Рішення проблеми зайвої ваги через урізання калорійності харчування і збільшення фізичної активності схоже на спробу знизити температуру в хворої застудою людини шляхом занурення її в холодну ванну. Симптоми зникнуть, але проблема не вирішиться.

Проблема в тому, що більшість намагаються схуднути абсолютно невірно розуміючи зв’язок між спалюванням жиру і фізичною активністю – насправді ні аеробіка, ні біг, ні силові тренування не затрачають великої кількості енергії.

Харчування і проблеми з метаболізмом

Низка останніх наукових досліджень показують, що чим більше жиру присутньо в тілі, тим сильніше порушується енергетичний обмін. Точніше кажучи, чим більше калорій зберігається у вигляді жирових відкладень, тим менше енергії циркулює в кровоносній системі.

Жирові клітини немов «витягують» енергію, що надходить з їжею, не залишаючи організму можливості використовувати цю енергію для процесів метаболізму – у результаті це виражається як у збільшенні загальних запасів жиру, так і в почутті втоми і постійного голоду.

Фактори, що впливають на збільшення ваги

Ряд факторів відповідальний за те, який саме відсоток енергії організм запасає у вигляді жирових відкладень, а який використовує для процесів життєдіяльності. Якщо ця цифра більше 50-60%, як мало б ви не їли, тіло спершу буде насичувати жирові клітини.

Серед головних факторів, що впливають на цей показник, вчені називають генетичну схильність, рівень фізичної активності, кількість і якість щоденного сну і схильність до стресу. Крім цього, величезну роль грає гормон інсулін.

Цукор і розвиток діабету

Хронічно високий рівень інсуліну означає те, що організм постійно отримує сигнали про наявність енергії в кровоносній системі. Тіло починає помилково вважати, що якщо одержувані з їжею калорії не потрібні метаболізму, то їх потрібно направляти в жирові відкладення.

В останнє десятиліття все гучніше звучать твердження лікарів і дієтологів про те, що цей хронічно високий рівень інсуліну може бути викликаний як діабет II ступеня, так і постійним вживанням продуктів, що містять прості вуглеводи і цукру.

Чому цукор шкідливий?

Судячи з усього, в найближчі роки ступінь шкідливого впливу цукру на організм буде істотно переглянутий. Все частіше наукові автори порівнюють цукрові компанії з виробниками сигарет, і пропонують наносити на продукти згадки про шкоду цукру.

Серед найбільш шкідливих продуктів харчування, що призводять до набору зайвої ваги навіть при дотриманні норми споживання калорій, можна назвати як солодкі газованої води і різні солодощі, так і заморожені напівфабрикати, «корисні» соки і спортивні напої.

Як правильно худнути?

Як мінімум два наукових дослідження однозначно підтвердили гіпотезу про те, що виключення з раціону простих вуглеводів, цукрів та інших продуктів з високим глікемічним індексом призводить до поступової нормалізації ваги тіла.

Важливо розуміти, що незважаючи на те, що процес схуднення вимагає спеціальної техніки тренувань, набагато більшу роль відіграє відмова від неправильного харчування, обмеження переїдання і нормалізація рівня інсуліну в крові шляхом регулярних пробіжок.

Дивно, але твердження про те, що для позбавлення від зайвої ваги важливіше не просто займатися «вправами для схуднення», а швидше необхідно повноцінно харчуватися, спати достатню кількість годин і не піддаватися стресам, досі відомо небагатьом.

За матеріалами FitSeven